לאחר 15 שנים של תיעוד כישלון מערכת אכיפת החוק הישראלית בהגנה על פלסטינים מפני אזרחים ישראלים הפוגעים בהם יש דין קורא לקהילה הבינלאומית להתערב

אירועים פליליים שבהם אזרחים ישראלים (מתנחלים ואחרים) פוגעים בפלסטינים וברכושם הם דבר שבשגרה בגדה המערבית. מיום הקמתו ב-2005 ארגון זכויות האדם יש דין תיעד כאלפיים אירועי אלימות, תקיפה, איומים, פגיעה ברכוש, הצתה, כריתה וחבלה בעצי זית, פגיעה במסגדים, השתלטות על אדמות ועוד. במלאת 15 שנה לפרויקט זה, הצטבר בידנו מאגר מידע רחב המאפשר לנתח את מצב אכיפת החוק כלפי אזרחים ישראלים הפוגעים בפלסטינים.

התמונה העולה מ-15 שנים של מעקב אחרי טיפול רשויות החוק בתלונותיהם של פלסטינים שישראלים פגעו בהם מעידה על כשל מערכתי עמוק ומתמשך של מערך אכיפת החוק בגדה המערבית ועל אי-עמידתה של מדינת ישראל בחובתה להגן על האוכלוסייה הפלסטינית בשטחים הנתונים לשליטה צבאית ישראלית, כמתחייב על פי הדין הישראלי והחוק הבינלאומי.

המשותף לעבירות הנחקרות בתיקים הללו הוא שהן בוצעו על רקע אידיאולוגי. מבצעיהן מבקשים להטיל מורא על קורבנותיהם כדי להרחיקם מאדמותיהם ולהשתלט עליהן לטובת הרחבת מפעל ההתנחלויות והעמקת השליטה הישראלית בקרקעות הגדה המערבית, תוך דחיקת הפלסטינים מהן. הגם שרבות מהעבירות מבוצעות על ידי אזרחים פרטיים ללא יד מכוונת, ההשתלטות על קרקעות מתקבלת בברכה על ידי הדרג המדיני שאף מעניק לה במקרים רבים מעמד חוקי בדיעבד.

לאורך השנים אנשי יש דין נפגשו עם נפגעי העבירה הפלסטינים לצורך תיעוד האירוע ונסיבותיו. מבין נפגעי העבירה שפגשנו, סייענו למי מהם שהיה מעוניין להגיש תלונה במשטרה, עקבנו אחר הטיפול של רשויות החקירה והתביעה הישראליות בתלונה והענקנו ליווי וייעוץ משפטי.

מאז 2005 ועד יולי 2019 נפגעי העבירה ב-1,291 אירועים בחרו להגיש תלונה במשטרה. מאות נפגעים אחרים העדיפו שלא להתלונן במשטרה, ולהסתפק במתן עדות ליש דין לצורך תיעוד. רבים מהם בשל חוסר אמון ביכולתה וברצונה של מערכת אכיפת החוק הישראלית לטפל ברצינות בתלונתם. המעקב אחר תיקי חקירה אלה מייצר מדגם גדול-ממדים שעל בסיסו מובאים הנתונים הבאים:

  • כ-91% מהתיקים נסגרו בתום החקירה ללא הגשת כתב אישום.
  • מבין תיקי החקירה הסגורים, 82% נסגרו בנסיבות המעידות על כישלון חוקרי המשטרה בחקירה ובפיענוח התיק. רובם המכריע נסגרו בעילות הרשמיות "עבריין לא נודע" ו"חוסר ראיות מספיקות" המעידות כי אף שאין מחלוקת שבוצעה עבירה המשטרה לא הצליחה לאתר חשודים במעשה, או שהיה בידה חשוד אך החוקרים לא הצליחו לאסוף די ראיות לצורך גיבוש כתב אישום והעמדתו לדין.

 

15 שנה של תיעוד אזלת היד הפושעת של רשויות אכיפת החוק הישראליות אל מול תופעת העבריינות האידיאולוגית הביאו אותנו לכלל מסקנה כי מדינת ישראל אינה יכולה, או שאינה רוצה, לפעול בנחישות ובהתאם לחובתה המשפטית למגר את האלימות והפגיעה בפלסטינים וברכושם. בזמן שפניה של ישראל לסיפוח והנצחת האפרטהייד, אלימות המתנחלים לא תיעלם.

בשל כך, אנו סבורים כי על הקהילה הבינלאומית אשר ההגנה על זכויותיהם של האזרחים הפלסטינים המצויים תחת כיבוש רובצת גם לפיתחה, חלה חובה להתערב, ולפעול כדי להבטיח לפלסטינים את ההגנה שישראל אינה מספקת.