בג"ץ 5282/09 – יש דין – מתנדבים למען זכויות אדם נגד ראש המטה הכללי רא"ל גבי אשכנזי
במהלך משפטו של סגן אדם מלול מחטיבת כפיר, שהואשם בתקיפת פלסטיני במהלך אירוע פעילות מצבעית בכפר הפלסטיני קדום בשנת 2008, העידו מפקד החטיבה דאז אל"מ איתי וירוב והמג"ד של מלול, סא"ל שמעון הרוש, כי לחיילי החטיבה הותר שימוש באלימות כלפי פלסטינים בגדה המערבית לצורכי "תשאול".
כשהמח"ט וירוב נשאל כמה פעמים הוא עצמו הכה פלסטינים, ענה: "לא סופרים את זה." הוא נשאל שוב: "10,000? מאה?", וענה "לא הגעתי לעשרת אלפים". אחר כך אמר "אני חושב, פעמים בודדות". הוא הצדיק את השימוש של חייליו במכות ("כאפה") כלפי נחקרים אך אמר שנגיחה בקסדה נראית לו מוגזמת.
המג"ד הרוש אמר בעדותו במשפט כי "לא פעם רמת האגרסיביות כלפי אדם שאיננו מעורב מציפה מידע שמוביל אותנו בסופו של דבר אל המעורב עצמו… בכל אמצעי הלחץ שאנחנו מפעילים, רובם המכריע מופעל כנגד אוכלוסייה שאיננה מעורבת". עוד אמר כי "הפעלת אלימות ואגרסיביות שתמנע הסלמת מצב וצורך להשתמש באלימות יותר גדולה היא לא רק מותרת, אך לעתים חובה… נתינת מכה, דחיפה, בסיטואציה גם מול אנשים שאינם מעורבים בסיטואציה מבצעית, במידה והיא יכולה לקדם את ביצוע המשימה, היא בהחלט דבר אפשרי".
שני הקצינים התייחסו בעדותם לנוהל "לבנת שיבוש" שמופעל ביחידתם, שמטרתו לערער את החיים הסדירים בכפר, ולכך שהחיילים שלהם מבצעים "תחקור" מבלי שעברו הכשרה בכך. יש דין פנה בדרישה לפרקליט הצבאי הראשי להשעות את המג"ד והמח"ט ולפתוח נגדם בחקירה פלילית. הפרקליטות הצבאית סירבה, וכתוצאה מכך עתרו יש דין והאגודה לזכויות האזרח לבג"ץ, בדרישה להשעות את וירוב ואת הרוש ולנהל נגדם חקירה פלילית.
בעתירה נכתב, בין השאר, כי "מי היה מאמין שניאלץ לעמוד בפני בית המשפט הנכבד ולשכנע שמפקד המרשה לחייליו, ואולי אף פוקד עליהם, להכות אזרחים במשמורת כדי להשיג מידע, להתנפל על כפר בג'יפים דוהרים כדי להפחיד את תושביו ו'לשבש את החיים' בו ו'לחנוק כדי להרגיע' – הוא מפקד שאסור לו לבוא במגע עם חיילים הפועלים בסביבה אזרחית ואפילו לא יום אחד נוסף! מי היה מאמין שניאלץ להיאבק על כך שבעקבות הודאת מפקדים כי הם מאפשרים לפקודיהם לתת 'כאפות' ו'ברכיות' לאזרחים שהם 'בלתי מעורבים' (קרי, חפים מפשע), וכי אף בעצמם הרביצו לאזרחים תפתח חקירה של המשטרה הצבאית החוקרת. וייאמרו הדברים באופן הישיר והבוטה ביותר: המחיר של אי-הדחה ואי-פתיחה בחקירה יתורגם מידית בשטח וכולנו נמדוד אותו בדם שנשפך, באברים מרוצצים ודואבים ובנפשות פגועות של אזרחים מוגנים".
ב-13 ביוני 2010 הודיעה הפרקליטות הצבאית כי תפתח בחקירה פלילית, ובעקבות הודעתה משך יש דין את העתירה. בינואר 2011 סגר הפצ"ר אביחי מנדלבליט את התיק נגד וירוב, ובינואר 2012 קודם וירוב לדרגת תת אלוף. במרץ 2016 הוא שימש כמפקד אוגדת עזה.
מצב העתירה: העתירה נמחקה בעקבות פתיחת חקירה פלילית נגד וירוב והרוש