בג"ץ 5583/11 – תמימי נגד מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית

בשלהי 2009 החלו נערים מההתנחלות נווה צוף להשתלט על מעין קטן בשם אל קיס, סמוך לכפר הפלסטיני דיר ניד'אם שנמצא צפונית לרמאללה. בתחילת 2010 הפך המעין לזירת עימותים קבועים בין תושבי הכפר לבין אזרחים ישראלים. בהמשך צה"ל אסר על הפלסטינים להגיע למעיין ולחלקות הסמוכות אליו, בטענה שהוא הוכרז כאתר ארכיאולוגי.

הטענה הזאת התבררה כלא נכונה, והובילה לכך שבסוף 2010 עתרו כמה מתושבי הכפר דיר ניד'אם לבג"ץ, בדרישה לפנות את הבנייה הבלתי חוקית במקום ולאפשר להם גישה לאדמותיהם. מדובר בעבודות בנייה שנועדו להפוך את המקום לאתר פנאי ונופש עבור תושבי ההתנחלות נווה צוף. במקום הוקמה סככה, נפרצו שבילים ודרכים אל המעיין, נבנו מדרגות גישה, נטעו עצים והוצבו שולחנות. בתגובתה לעתירה ההיא השיבה המדינה כי האתר הוכרז כאתר ארכיאולוגי כמה ימים לאחר הגשת העתירה. עם זאת, הוצאו צווי הפסקת עבודה בשל הפגיעה בעתיקות.

אולם, לאחר שהתברר כי העבודה במקום לא נפסקה עתר תושב הכפר לבג"ץ, באמצעות יש דין, בדרישה שבית המשפט יורה על הריסת הבנייה הבלתי חוקית על אדמתו. בעתירה נכתב כי "שוב, כבכל מקרה של בנייה בלתי חוקית על ידי ישראלים בגדה המערבית, המתבצעת תוך גזל אדמות פרטיות של תושבים פלסטינים […] זרוע רשויות אכיפת החוק לא מורגשת וניכר כי המשיבים מתייחסים בשוויון נפש גמור לעבירות הבנייה המבוצעות ולפגיעה החמורה בזכויותיהם הקנייניות של אזרחי השטח הכבוש".

בספטמבר 2012 אסר בג"ץ על כל פעולות בנייה באזור המעין, ובינואר 2013 הודיעה המדינה לבית המשפט על הריסת כל הבנייה הבלתי חוקית שביצעו המתנחלים במתחם.

מצב העתירה: בעקבות הריסת המבנים העתירה נמחקה