בג"ץ 7195/08 – אשרף אבו רחמה נגד תא"ל אביחי מנדלבליט הפרקליט הצבאי הראשי
ב-7 ביולי 2008 נעצר אשרף אבו רחמה במהלך הפגנה בניעלין. הוא עוכב על ידי שוטרי מג"ב והובא אל צומת הכניסה לכפר נעלין, שם הוא הושב על הקרקע, כשהוא אזוק ועיניו מכוסות. במקום היה מג"ד שריון, סא"ל עמרי בורברג, ששאל את אבו רחמה האם כעת יפסיק להפגין נגד כוחות צה"ל. לאחר חילופי דברים קצרים בין בורברג לאבו רחמה, אמר המג"ד לאחד מחייליו, סמ"ר לאונרדו קוריאה, "מה אתה אומר, נלך לצד ונירה בו גומי?". זאת, במטרה להפחיד את אבו רחמה. בורברג הוביל את אבו רחמה לעבר ג'יפ צבאי, וקוראה, שהלך אחריהם, ירה כדור גומי לעבר נעלו של אבו רחמה.
הירי תועד על ידי צלמת של בצלם, ולאחר פרסומו נפתחה חקירת מצ"ח. בחקירתם הציגו החייל והקצין גרסאות סותרות: קוריאה אמר כי בורברג הורה לו לירות באבו רחמה, בעוד שבורברג טען כי רק הורה לו "להפחיד אותו". לאחר החקירה הוגש כתב אישום נגד השניים בגין התנהגות שאינה הולמת.
בעקבות ההחלטה עתר אבו רחמה יחד עם האגודה לזכויות האזרח, בצלם, יש דין והוועד נגד עינויים כנגד החלטת הפרקליטות הצבאית בדרישה להעמיד את בורברג וקוריאה "כך שסעיפי האישום ישקפו את העבירות הפליליות שבוצעו לכאורה" על ידם.
העתירה עמדה עוד על כך שהרמטכ"ל אמר כי איננו רואה מניעה שסא"ל בורברג ימשיך לשרת בתפקידים בכירים, זאת לאחר שמונה לתפקיד ראש ענף שריון במרכז לאימוני יבשה בצאלים, תפקיד שכרוך בעיקר בפעילות הדרכה של חיילים וקצינים. העתירה ציינה עוד שורה של מקרים של התעללות ואלימות לכאורה בגזרת ניעלין בתקופה שהיתה תחת אחריותו של סא"ל בורברג,
בעתירה הודגש שהעמדה לדין בעבירות ההולמות את העבירה האי אינטרס ציבורי מובהק, והיא תעביר מסר מיידי, בשורות הצבא ומחוצה לו, בדבר הוקעת מעשים בעלי חומרה מיוחדת על ידי אנשי צבא בעת מילוי תפקידם. הפרקליטות הצבאית טענה מנגד שבנסיבות הענין, העמדתם לדין של המג"ד והחייל בעבירה של התנהגות שאינה הולמת היא החלטה סבירה.
ב-1.7.2009 הורה בג"ץ לשנות את סעיפי האישום נגד השניים. "השמירה על שלטון החוק, וההכרה בחירויות הפרט, הם מאפיין של תפיסת הדמוקרטיה העומדת בבסיס המשטר בישראל… כיבוד זכויות אדם, והשמירה על כבוד האדם גם כאשר הוא נמנה על האויב, טבועים באופייה של המדינה כמדינה יהודית ודמוקרטית", נכתב בפסק הדין. "רוחו וצביונו המוסרי של הצבא תלויים, בין היתר, בשמירה על טוהר הנשק ובהגנה על כבודו של הפרט, באשר הוא. בענייננו, הפער הערכי בין טיב המעשה המתואר בכתב האישום לבין אופן הערכתו בכתב האישום במסגרת עבירה של התנהגות שאינה הולמת הוא כה עמוק, עד כי אינו יכול לעמוד".
במאי 2010 הרשיע בית משפט צבאי את בורברג בניסיון לאיומים ובהתנהגות בלתי הולמת ואת קוריאה בשימוש בלתי חוקי בנשק ובהתנהלות בלתי הולמת. בורברג נידון למאסר על תנאי ללא הורדה בדרגה אך תוך עיכוב קידום לשנתיים ומניעת תפקיד פיקודי במשך שנה; קוריאה הורד לדרגת טוראי.
מצב העתירה: העתירה התקבלה