מסיק הזיתים הוא אירוע תרבותי, חברתי ובעיקר כלכלי המהווה מקור פרנסה משמעותי לרבים מהפלסטינים בגדה המערבית התלויים בו למחייתם. בכל שנה בעונת המסיק אזרחים ישראלים תוקפים באלימות מוסקים פלסטינים, גונבים יבול זיתים וכורתים עצים. מאז שנת 2005 יש דין מתעד עבירות שמבצעים מתנחלים וישראלים אחרים נגד פלסטינים בזמן המסיק.
מעשי אלימות של מתנחלים ופגיעה ברכוש פלסטיני בגדה המערבית מתרחשים לא רק בעונת המסיק, אלא בכל ימות השנה. אלימות זו גורמת לבעלי האדמות הפלסטינים לחשוש להגיע באופן חופשי וסדיר לחלקות חקלאיות שבבעלותם. בנוסף, גישתם של בעלי הקרקע הפלסטינים לחלק מהאדמות מוגבלת באופן רשמי על ידי "מנגנון תיאום" צבאי, אשר אוסר כניסה לאדמות פלסטיניות פרטיות הסמוכות להתנחלויות ולמאחזים בלא אישור. האלימות והגבלות הגישה גרמו לחקלאים פלסטינים רבים לוותר על גידולים חקלאיים אחרים ולהתמקד בגידול עצי זית, שבאופן יחסי אינם דורשים טיפול אינטנסיבי. כך, מעבר להיותו סמל לאומי פלסטיני, גדלה חשיבותו הכלכלית של מסיק הזיתים בגדה המערבית.
מנגנון התיאום
בעקבות ריבוי האירועים האלימים מצד מתנחלים נגד פלסטינים, הצבא החליט על יצירת "מנגנון תיאום". במסגרת מנגנון זה הצבא מונע מחקלאים פלסטינים להגיע לאדמותיהם הפרטיות הסמוכות להתנחלויות ולמאחזים הישראלים, ומאפשר להם גישה רק פעמיים בשנה – לצורך חריש האדמה באביב ולצורך מסיק העצים בסתיו. החקלאים מחויבים להגיש מראש בקשה להיכנס לאדמותיהם והצבא אמור לתאם ימים שבהם חיילים ילוו אותם וישמרו עליהם בעת ביצוע העבודות החקלאיות. יצוין, כי הצבא הוא שקובע את תאריכי התיאום בלי להתחשב בדרישות החקלאים ומאפשר גישה לימים ספורים בלבד שלרוב אינם מאפשרים עיבוד חקלאי הולם.
בשנת 2022, למרות שעונת המסיק מתחילה בדרך כלל באמצע ספטמבר, הצבא התיר לפלסטינים גישה לאדמותיהם רק מתאריך 22 באוקטובר. באופן אבסורדי, ככל הנראה הסיבה המרכזית לתאריך המאוחר היא החגים היהודיים שהסתיימו באותו השבוע.
התאריך המאוחר יצר חלון זמן עבור אזרחים ישראלים לבצע עבירות באדמות הפלסטיניות בגדה המערבית. ואכן, במקרים רבים, מוסקים פלסטינים שנאלצו לחכות ולמסוק בתאריך המתואם, הגיעו לאדמותיהם וגילו שרוב העצים כבר נמסקו או שנגרם להם נזק רב.
"מנגנון התיאום" אמור למנוע אלימות ופגיעה בפלסטינים וברכושם בזמן מסיק, אך בפועל ברוב המקרים מנגנון זה פועל דווקא נגד החקלאים הפלסטינים.
תקיפה בגיבוי הצבא
בנוסף לעובדה ש"מנגנון התיאום" מגביל את גישתם של החקלאים הפלסטינים לאדמותיהם במרבית ימי השנה, המציאות בשטח חושפת שהצבא מועל בתפקידו להגן על הפלסטינים גם בזמן מסיק מתואם. פעמים רבות אין נוכחות של כוח צבאי בשטח בזמן שמתבצעות עבירות של אזרחים ישראלים נגד פלסטינים, וכאשר ישנם חיילים, לרוב הם נמנעים מלהתערב ובמקרים מסוימים אף מסייעים לאלימות המתנחלים ומצטרפים לתקיפת הפלסטינים, לעיתים באמצעות רימוני הלם וגז מדמיע.
ע' הוא פנסיונר מהכפר בורין, בבעלותו הפרטית אדמה שלא נדרשת לתיאום בה נטועים עצי זית. ביום שישי ה-22.10.2022, ע' הלך עם משפחתו למסוק את הזיתים. הם עבדו מספר שעות ואז הותקפו על ידי כ-7 מתנחלים שבאו מכיוון המאחז חוות רונן. המתנחלים יידו אבנים על ע', אשתו וילדיו שברחו מהמקום לכיוון המכונית שלהם. המתנחלים ירדו לעצים שנמסקו וגנבו את היבול. המשפחה נשארה באדמתה אבל לאחר כשעה כמה עשרות מתנחלים, חלקם חמושים, הגיעו גם מכיוון ההתנחלות יצהר ואיתם אנשים לבושי מדים שבאו ברכב צבאי.
ע' תיאר: "הצבא מגיע וזורק רימוני גז ונשק חם אל הפלסטינים. אף פעם לא לכיוון המתנחלים. כך גם הפעם. אני ראיתי חייל נותן למתנחל רימון גז מדמיע והמתנחל זרק עלינו את הרימון. מתנחל אחר ירה באקדח לכיוון שלנו כשחיילים עומדים לידו. […] אשתי נפגעה מאבן בחזה, בני כמעט נחנק מגז מדמיע שנזרק עלינו בכמויות גדולות".
לאחר כמה ימים, ע' חזר אל האדמה שלו, "חששתי לצאת לשטח לפני כן". אבל גם הפעם "הצבא הגיע, גירש אותנו וזרק עלינו רימוני גז מדמיע. אמרתי לאחד החיילים שכאן שטח B ואין צורך בתיאומים כדי לצאת לשטח. החייל ענה שאסור לי להיות כאן. שאלתי למה. החייל ענה: "ככה, צא מפה!". שוב חזרנו הביתה. מאז לא חזרתי למסוק את העצים".
ע' בחר לא להגיש תלונה למשטרה לגבי אירוע זה בגלל חוסר אמונו ברשויות אכיפת החוק מניסיון אישי: "התלוננתי בעבר מספר פעמים על שריפת עצים, על תקיפה פיזית, שבירת הרגל שלי, אבל לא קרה דבר בעקבות התלונה. הגשת תלונה על מתנחלים גורמת לכך שלא יתנו אישור כניסה לישראל. בעבר הגשתי תלונה על מתנחלים ואז לקחו לי את אישור הכניסה לישראל". (תיק יש דין L15125/22)
סיכום מסיק 2022
הנתונים שיוצגו להלן כוללים עבירות שביצעו אזרחים ישראלים כלפי חקלאים פלסטינים ורכושם במהלך עונת המסיק של 2022, בין התאריכים 30.11.2022-7.10.2022. בחלק מהאירועים הוגשו תלונות במשטרה והצוות המשפטי של יש דין עוקב אחרי טיפול רשויות אכיפת החוק בעניינן. לגבי השאר, ההתפתחויות הקשורות לאירועים אינן ידועות.
יש להדגיש שיש דין לא תיעד את כלל האירועים שהתרחשו בעונת המסיק ולכן מסמך זה מתייחס רק לאירועים שדווחו לו. בנוסף, הנתונים נוגעים רק לאירועים שיש להם קשר ישיר למסיק. במהלך תקופה זו התרחשו בגדה המערבית אירועים נוספים שבהם אזרחים ישראלים פגעו בפלסטינים וברכושם, חלקם תועדו בידי יש דין אך הם לא נכללים בנתונים אלו.
38 אירועים נפרדים של אלימות מתנחלים דווחו לתחקירני השטח של יש דין (יש דין תיעד באופן ישיר 19 אירועים, ומטפל בשמונה מתוכם במישור המשפטי):
- 17 מקרים של אלימות ומניעת מסיק, בהם אזרחים ישראלים תקפו פיזית חקלאים פלסטינים באמצעות אלות ומוטות ברזל, מכות, יידויי אבנים, ריסוס גז פלפל ואיומים בנשק חם. במקרים אלה התקיפות גרמו לסילוק הפלסטינים מאדמותיהם והפסקת המסיק באותו יום. לפחות ב-5 מהמקרים המתנחלים פצעו פלסטינים במידה שהצריכה טיפול בבית חולים.
- 8 מקרים של גניבת זיתים, בהם אזרחים ישראלים הקדימו את המוסקים הפלסטינים, מסקו את העצים וגנבו את יבול הזיתים.
- 9 מקרים של השחתה של עצי זית, בהם מתנחלים הרעילו, שרפו או כרתו עצים; לפחות 540 עצי זית הושחתו.
- 2 מקרים של מניעת גישה לחלקות או השתלטות על קרקע בבעלות פלסטינית פרטית.
- 2 מקרים של פגיעה ברכוש שאינו קשור לגידולים חקלאים או לציוד חקלאי, למשל פגיעה במכוניות של פלסטינים בזמן שהם מוסקים.
מ' הוא חקלאי בן 64 מהכפר א-שויוח' שהותקף עם משפחתו על ידי מתנחלים באדמתו הפרטית ב-3.11.2022:
"יצאתי עם משפחתי – אשתי, שלושה בנים, בת ונכדי בן ה-7 – בשש בבוקר לשטח למסוק זיתים. […] עבדנו ללא הפרעה עד שמונה. לפתע ראיתי טרקטורון מתקרב אלינו מכיוון חוות המתנחלים [הקרובה להתנחלות אספר]. הטרקטורון הסתובב בשטח כדי לברר מה אנחנו עושים וחזר לחווה. אחרי כרבע שעה ראינו 25-20 מתנחלים שיצאו מהחווה בדרכם אלינו. כמה מהם היו רעולי פנים. הם החזיקו בידיהם מוטות ברזל. עד כמה שיכולתי להבחין הם לא היו חמושים בנשק חם, אך היו להם כלבים. הם נכנסו לשטח שלי ואחד מהם קרא למנהיגם "שיבוא לנהל את העניינים". המנהיג של הקבוצה התקרב אליי וצרח: "אתה עושה בלגאן". הוא דרש ממני לעזוב את השטח. עניתי לו: "אני נמצא באדמה שלי ואני מוסק את הזיתים שלי". בעוד אני מדבר הוא תפס בצווארי, בעט בי והיכה אותי. באותה עת, המתנחלים האחרים יידו בנו אבנים. חטפתי אבן בראש, דיממתי, התעלפתי ונפלתי ארצה. גם במצב זה לא פסקו המכות והבעיטות בכל הגוף ובעיקר בגפיים.
כשחזרה הכרתי, ראיתי שמתנפלים גם על אשתי ועל שאר בני המשפחה שהיו בשטח. הרגשתי שהמתנחלים רוצים להרוג אותנו. בשארית כוחותינו ברחנו מהמקום. נכנסו לרכב תחת מטר אבנים כבד. את הטרקטור נאלצנו להשאיר בשטח. גם הציוד החקלאי נשאר מאחור. כל מה שרצינו זה לברוח מהמקום ולהציל את חיינו.
התקשרתי לסהר האדום ותוך רבע שעה הגיע אמבולנס לכניסה לכפר. אשתי, שהאבנים פגעו בה בחזה, הוכנסה מיד לבדיקת לב. לי יש שבר בגולגולת והפצע נתפר ב-20 תפרים. יש לי חבלות בכל הגוף. בני, שנפגע לצד העין יצטרך להמשיך במעקב רפואי לטווח ארוך. לבני האחר יש פצע באוזן שנתפר וחבלות בגוף. כלב של המתנחלים נשך את בני השלישי וכתוצאה נפער פצע שדרש תפירה. יש לו גם רגל אחת שבורה. לפני יומיים הוא עבר ניתוח דחוף בבית החולים. לבתי שברו את יד ימין. הנכד הקטן בן השבע בטראומה, סובל מאז מהפרעות שינה וריכוז ונזקק לטיפול נפשי.
[…] ביום התקיפה נסעו קרובי משפחה שלי לשטח לבדוק מה קרה לטרקטור ולציוד וראו בשטח חיילים. הטרקטור שבור, כבלי החשמל שלו נותקו ונקרעו, החלונות מנופצים והגלגלים מנוקבים. צריך יהיה לגרור את הטרקטור מהשטח. התיקון יעלה כ-2,000 ₪. הטלפונים שלנו נגנבו. האירוע היה מזעזע – הסתכלתי למוות בעיניים. נשארנו בחיים ממש בנס. ייקח לנו זמן להתאושש מהטראומה הזו. אני מקווה שהמשטרה תעשה את המוטל עליה ושהמתנחלים האלימים יענשו בעונש הולם".
ע' הגיש תלונה במשטרת עציון בהתנחלות ביתר עילית בתאריך 6.11.2022, יש דין מייצג אותו ועוקב אחרי ההתפתחויות בתיק. (תיק יש דין L15124/22)
סיכום
האירועים שיש דין תיעד מראים שמדינת ישראל ורשויותיה (הצבא וגורמי אכיפת החוק) מועלות בחובתן לפי הדין ההומניטרי הבינלאומי, המטיל על הכוח הכובש חובה אקטיבית להגן על הפלסטינים בגדה המערבית ועל רכושם.
לקראת עונת המסיק בשנת 2022, פנה יש דין לצבא ולמשטרה על מנת לצמצם את הקשיים העומדים בפני המוסקים הפלסטינים. הפניות, שנעשו בשמם של חקלאים פלסטינים באזורים הסובלים מאלימות מתנחלים, ביקשו לקבל גישה ארוכה ומוקדמת יותר לאדמות החקלאיות והגנה מפני תקיפות של אזרחים ישראלים. בפניות אלה צוינו גם אזורים מסוימים בהם יש דין תיעד בשנים קודמות תקיפות אלימות רבות או נזק לעצי זית. אולם, גם השנה, הצבא והמשטרה לא מנעו את אלימות המתנחלים, ואזורים אלה שוב היו יעד להתקפות של אזרחים ישראלים נגד פלסטינים בדומה לעונות המסיק הקודמות.
מסיכום האירועים בעונת המסיק עולה כי למרות ההתראה וניסיון העבר, גם בשנת 2022 הגופים האחראים על אכיפת החוק בגדה המערבית כשלו במניעת מקרים רבים של אלימות, גניבה והרס שביצעו אזרחים ישראלים כלפי פלסטינים בגדה המערבית. נוסף על כך, באופן סדרתי ובניגוד מוחלט לנהלים אותם קבע הצבא עצמו, חיילים היו מעורבים ישירות במניעת גישה של חקלאים פלסטינים לאדמותיהם ונמנעו מלספק להם הגנה מפני אלימות מתנחלים.