חלפה שנה מאז פתחה מדינת ישראל במבצע צבאי רחב היקף ברצועת עזה שכונה "מבצע שומר החומות". עילת התקיפה הייתה ירי רקטות לעבר ערים ישראליות שהתבצע על ידי ארגונים פלסטינים חמושים ונמשך עד הפסקת האש שהוכרזה בין הצדדים ב-21 למאי לפנות בוקר.

במהלך 11 הימים הללו, ישראל הפציצה את אחד המקומות הצפופים בעולם. בדומה למתקפות צבאיות קודמות של ישראל ברצועת עזה, הצבא יישם מדיניות מכוונת והרסנית של הפצצות בתי מגורים. מאות אתרים ברחבי רצועת עזה, ביניהם תשתיות אזרחיות, שכונות ומגדלי מגורים, בתי ספר ובתי חולים הותקפו מהאוויר, מהים ומהיבשה.

על פי דיווחים של ארגוני זכויות אדם 151 אזרחים נהרגו בהפצצות הישראליות, יותר משליש מהם ילדים, מרביתם נהרגו בבתיהם. כאלפיים בני אדם נפצעו, רבים מהם ילדים. עשרות אלפי בני אדם נותרו ללא קורת גג בעקבות הריסתם כליל או חלקית של אלפי בתים בעקבות ההפצצות.

ההתקפה הישראלית הובילה לגל גינויים כלפי ישראל ואף לקריאה לחקירה לחשדות לביצוע של פשעי מלחמה. בהתאם למדיניות החקירות של הצבא, חשדות להפרת דיני הלחימה הועברו לבחינת "המנגנון המטכ"לי לתחקור אירועים חריגים", גוף שכל תכליתו לקיים הערכה עובדתית מהירה בטרם החלטה על פתיחה בחקירה.

נייר העמדה "חוקרים את עצמם" מנתח את פעילותו של מנגנון זה, בהתבסס על נתונים שהעביר הצבא ליש דין. עיקר ממצאיו מלמדים כי מתוך מאות ההתקפות הישראליות בהם נהרגו ו/או נפצעו אזרחים במהלך מאי 2021 ברצועת עזה, רק 84 מקרים הועברו לבחינת המנגנון. מתוכם רק אירוע אחד הוביל לפתיחה בחקירה עד כה, 25 אירועים (כ-30%) נסגרו מבלי לפתוח בחקירה לאחר בדיקת מנגנון הבירור.

כשנה לאחר המתקפה על עזה 69% מכלל האירועים שהועברו לבדיקת מנגנון הבירור נמצאים עדיין בהליכי בדיקה; ביחס ל-48 אירועים (57%) טרם הסתיים הבירור ה"מהיר" של המנגנון המטכ"לי ו- 10 אירועים נוספים נמצאים בבדיקת הפרקליטות וטרם הוחלט לגביהם אם לסגור את תיק החקירה או לפתוח בחקירה (12%).

העובדה שכמעט 70% מכלל האירועים שהועברו לבדיקת מנגנון הבירור נמצאים עוד בהליכי בדיקה, בדיקת המנגנון או ממתינים להחלטת הפצ"ר כמעט שנה לאחר המתקפה הישראלית, מטילים ספק על יכולתה או רצונה של ישראל לקיים חקירות רציניות ואפקטיביות ביחס לחשדות להפרת דיני הלחימה במהלך "מבצע שומר החומות".

המדיניות הישראלית הקטלנית, של התקפת בתים ובנייני מגורים ברצועת עזה לצד חוסר היכולת של מערכת החוק הצבאית לחקור באופן ראוי, מייצרים יחדיו מציאות מסוכנת, בה תושבי רצועת עזה הנצורה נותרים חסרי כל הגנה, וחייהם מופקרים אל מול מתקפות צבאיות ופגיעה שרירותית.